Ανεπάρκεια Τραχήλου

Ανεπάρκεια τραχήλου ονομάζεται η κατάσταση εκείνη, στην οποία ο τράχηλος αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κύησης και υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζει να μαλακώνει και να λεπταίνει νωρίτερα από το φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη, δηλαδή πριν το τρίτο τρίμηνο.

Αίτια

Πολύ συχνό αίτιο είναι προηγούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση μήκους του τραχήλου. Εκ γενετής ανωμαλίες επίσης παίζουν ρόλο, όπως επίσης και η έλλειψη κολλαγόνου στην περιοχή.

Από τα συμπτώματα στη διάγνωση

Η γυναίκα δεν έχει κάποιο σύμπτωμα, το οποίο να θεωρηθεί ύποπτο. Γι’ αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις η ανεπάρκεια διαγιγνώσκεται στην αυχενική διαφάνεια, όπου μετράται το μήκος του τραχήλου. Από τη στιγμή της διάγνωσης η γυναίκα χρειάζεται στενή παρακολούθηση και θεραπεία, καθώς ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στο δεύτερο τρίμηνο αυξάνεται.

Θεραπεία

Εφόσον η ανεπάρκεια δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, τότε η γυναίκα θα λάβει δισκία προγεστερόνης από το στόμα. Αν η κατάσταση είναι κρίσιμη, τότε επιλέγεται περίδεση τραχήλου, η οποία μπορεί να γίνει μέχρι την 16η εβδομάδα κύησης. Η περίδεση είναι μία επεμβατική τεχνική, η οποία γίνεται στο μαιευτήριο, με γενική αναισθησία. Επικουρικά της περίδεσης η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει να μην λάβει παραπάνω από το αναμενόμενο βάρος, καθώς αυτό μπορεί να επιβαρύνει την ανεπάρκεια.