Διάνοιξη Αποστημάτων

Το απόστημα δημιουργείται από τον οργανισμό, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει μία φλεγμονή. Είναι επώδυνο και γεμάτο με αίμα και πύον. Η υφή του είναι μαλακή και η περιοχή γύρω του είναι ζεστή.

Για να αποσυμφορηθεί η περιοχή ο χειρουργός θα ανοίξει το απόστημα απελευθερώνοντας το περιεχόμενό του, θεραπεύοντας οριστικά την φλεγμονή.

Η διάνοιξη μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο ή με laser που υπερέχει σε χειρουργικό χρόνο και δεν προκαλεί μεγάλη ενόχληση στον ασθενή. Χορηγείται τοπικό αναισθητικό. Η πληγή είναι ανοιχτή για λίγες ημέρες και ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση ή/και αναλγητικά. Αν η διάνοιξη γίνει με laser, τότε η επούλωση πραγματοποιείται ταχύτερα.

Αποστήματα μπορούν να δημιουργηθούν σε όλο το σώμα, με συχνότερες τις περιοχές του κόκκυγα (κύστη κόκκυγος), πρωκτός (συρίγγιο).

Δημιουργούνται εξαιτίας μικροβίων που διαπερνούν το δέρμα και εν τέλει δημιουργούν το απόστημα, σαν φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

Ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία, οι διαβητικοί, ασθενείς με εγκαύματα, με σοβαρούς τραυματισμούς, με κύστη κόκκυγος είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν απόστημα από τον γενικό πληθυσμό.