Εκζέματα

Το έκζεμα (ονομάζεται αλλιώς και ατοπική δερματίτιδα) το βρίσκουμε πιο συχνά στα μωρά και τα χαρακτηριστικά του είναι το κόκκινο χρώμα και οι φολίδες που εμφανίζονται ιδίως στα μάγουλα. Σε μεγαλύτερα παιδιά ή σε ενήλικες το έκζεμα μπορεί να παρουσιάζεται στις περιοχές του αγκώνα ή στους καρπούς. Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα γίνεται όλο και πιο σκληρό.

Είναι μία πάθηση που συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις, χωρίς όμως να είναι αλλεργία. Είναι συμπτωματικό, καθώς αρκετοί από τους ασθενείς υποφέρουν από έντονο κνησμό.

Στα μωρά προτείνεται η εφαρμογή ειδικών κρεμών μετά το μπάνιο και να η αντικατάσταση όλων των σαμπουάν και των αφρόλουτρων με ειδικά σκευάσματα για έκζεμα. Η χρήση των παραπάνω είναι απαραίτητη για να μπορέσει η επιδερμίδα να λειτουργήσει φυσιολογικά και να αποκατασταθεί το λεγόμενο μικροβίωμα.

Στα μωρά έως 6 μηνών μπορεί η βλάβη να επεκταθεί και στο υπόλοιπο σώμα, ενώ έως 10 ετών παρουσιάζεται κυρίως σε δερματικές πτυχές.

Είναι σημαντικό να γίνει σωστά η διάγνωση ώστε να αποσαφηνιστεί ότι πρόκειται για έκζεμα και όχι για ψωρίαση ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.