Έλεγχος Ανδρικής Υπογονιμότητας

Τα υπογόνιμα ζευγάρια, πλέον, καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε ποσοστό 70% περίπου. Πριν χρόνια συνηθίζονταν η άποψη ότι σε ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να κάνει παιδί, συνήθως ευθύνεται η γυναίκα. Αυτό φυσικά είναι αβάσιμο, καθώς ο άνδρας, σύμφωνα με έρευνες, ευθύνεται κατά 50%.

Η πιο συχνή αιτία ανδρικής υπογονιμότητας είναι ο μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων. Επίσης ο άνδρας μπορεί να αντιμετωπίζει ορμονικές διαταραχές, κρυψορχία, κιρσοκήλη. Υπάρχουν ακόμα και φάρμακα που μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα. Τέλος, όπως και στις περισσότερες διαταραχές έτσι κι εδώ, το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο.

Με τις κατάλληλες εξετάσεις, ο άνδρας μπορεί να διαπιστώσει την αιτία της δικής του υπογονιμότητας κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Προτείνεται να ξεκινήσει ο έλεγχος μετά από ένα διάστημα 12 μηνών ελεύθερης επαφής με την σύντροφό του.

Μετά από ένα πλήρες ιστορικό, γίνεται σπερμοδιάγραμμα για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες σπέρματος. Επόμενο βήμα, πάντα με την συγκατάθεση του ουρολόγου – ανδρολόγου, είναι η βιοψία όρχεων κατά την οποία λαμβάνεται σπέρμα για έλεγχο.

Εφόσον το πρόβλημα εντοπίζεται στην κιρσοκήλη, τότε είναι απαραίτητη η επεμβατική αποκατάστασή της με λαπαροσκόπηση.