Ενδοκρινολογικές Παθήσεις Κύησης

Στην εγκυμοσύνη οι ορμόνες βρίσκονται σε μεγάλες αλλαγές και είναι φυσιολογικό να επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα σε κάποιες γυναίκες. Μερικές από αυτές μπαίνουν στην εγκυμοσύνη με ήδη υπάρχοντα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Προλακτίνωμα

Πρόκειται για καλοήθη διόγκωση στην περιοχή της υπόφυσης εγκεφάλου. Οι γυναίκες χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση σε αυτή την περίπτωση, με το που επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής το ενδεχόμενο αύξησης του όγκου μεγαλώνει. Μπορεί κατά τη διάρκεια της κύησης η γυναίκα να χρειάζεται να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.

Ανεπάρκεια επινεφριδίων

Τα επινεφρίδια είναι απαραίτητα για την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως η κορτιζόλη. Αν ανεπαρκούν, τότε δεν μπορούν να εκκρίνουν αυτές τις ορμόνες. Έτσι, ο οργανισμός δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει ακόμα και μία απλή λοίμωξη. Η γυναίκα με ανεπάρκεια επινεφριδίων που διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης της, εφόσον παίρνει τα φάρμακά της, μπορεί να έχει μία επιτυχή κύηση. Κατά τον τοκετό χορηγείται συνήθως κορτιζόλη.

Οστεοπόρωση ισχίου

Ο αυξημένος ισχιακός πόνος συνήθως εντοπίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υποχωρεί 4 μήνες περίπου μετά τον τοκετό. Η πιθανότητα να εμφανιστεί και σε επόμενη κύηση είναι μεγάλη. Δεν μπορεί να δοθεί η συνήθης φαρμακευτική αγωγή καθώς δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Η χορήγηση ασβεστίου θεωρείται απαραίτητη.