Ινοκυστική Μαστοπαθεία

Η ινοκυστική μαστοπάθεια εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 35 και στο 80% των γυναικών είναι καλοήθης. Την βρίσκουμε συχνά με τον όρο δυσπλασία μαστών. Η πρόοδος της μαστοπάθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες της προγεστερόνης και των οιστρογόνων.

Για να διαγνωστεί η γυναίκα με ινοκυστική νόσο θα πρέπει να παρουσιάζει μία συγκεκριμένη κλινική εικόνα όπου η δομή των μαστών να χαρακτηρίζεται από κύστες, ίνωση και υπερπλασία των πόρων ή ακόμα χειρότερα άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία των πόρων. Η τελευταία διάγνωση μπορεί να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σε κίνδυνο εμφάνιση της ινοκυστικής μαστοπάθειας, είναι οι γυναίκες με καθυστερημένη έναρξη περιόδου, με ιστορικό οικογένειας αλλά και με μεγάλο στρες.

Αν διαπιστώσετε έκκριμα από την θηλή, αίσθημα καύσου και επώδυνους μαστούς τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η μαστογραφία δεν μπορεί να δείξει με σαφήνεια την ινοκυστική μαστοπάθεια γι’ αυτό σε περίπτωση υποψίας πιθανόν να γίνει απευθείας παρακέντηση.

Η ισορροπημένη διατροφή, ιδίως με τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά σε συνδυασμό με την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, μειώνουν τα συμπτώματα.

Μην αμελείτε την συχνή ψηλάφηση του στήθους σας και τον προγραμματισμένο έλεγχο από τον ιατρό σας.