Υπέρηχος άνω κοιλίας


Τι είναι ο υπέρηχος άνω κοιλίας;

Ο υπέρηχος άνω κοιλίας είναι μια μη επεμβατική εξέταση που βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία ορισμένων παθήσεων. Είναι ασφαλής και ανώδυνος. Η εξέταση περιλαμβάνει τη χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας για να απεικονίσει τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία της κοιλιάς.

Διευκρινιστικά, μέρος του υπερήχου άνω κοιλίας είναι και το υπερηχογράφημα Doppler. Μια ειδική τεχνική υπερήχων που αξιολογεί την κίνηση των υλικών στο σώμα. Παράλληλα, επιτρέπει στον Ιατρό να δει και να αξιολογήσει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών στο σώμα.

Ποιες είναι μερικές κοινές χρήσεις του;

Ο υπέρηχος άνω κοιλίας χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των:

 • Νεφρών
 • Συκωτιού
 • Χοληδόχου κύστεως
 • Χοληφόρων πόρων
 • Παγκρέατος
 • Σπλήνας
 • Κοιλιακής αορτής και άλλων αιμοφόρων αγγείων της κοιλιάς

Όσον αφορά τις παθήσεις τις οποίες μπορεί να διαγνώσει, το Ιατρικό προσωπικό του πρότυπου Πολυιατρείου Mother and Woman Clinic, αναφέρει τις εξής:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία
 • Διευρυμένο κοιλιακό όργανο
 • Πέτρες στα νεφρά
 • Πέτρες στη χολή
 • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Επιπλέον, ο υπέρηχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή καθοδήγησης για βιοψίες.

Υπέρηχος άνω κοιλίας: Πώς πρέπει να προετοιμαστώ;

Φορέστε άνετα, φαρδιά ρούχα. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε όλα τα ρούχα και τα κοσμήματα στην περιοχή που θα εξεταστεί.

Για τον υπέρηχο του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, της σπλήνας και του παγκρέατος, μπορεί να σας ζητηθεί να φάτε ένα γεύμα χωρίς λιπαρά το βράδυ πριν από την εξέταση και στη συνέχεια να αποφύγετε το φαγητό για οκτώ έως 12 ώρες πριν από την εξέταση.

Υπέρηχος άνω κοιλίας: Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων;

 Ο υπέρηχος άνω κοιλίας είναι μη επεμβατική εξέταση, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται βελόνες ή ενέσεις. Περιστασιακά, μπορεί να είναι προσωρινά άβολη, αλλά ποτέ επώδυνη. Ο υπέρηχος είναι ευρέως διαθέσιμοςεύκολος στη χρήση και λιγότερο δαπανηρός από τις περισσότερες μεθόδους απεικόνισης. Επιπλέον, ο υπέρηχος εξαιρετικά ασφαλής για την υγεία του ασθενούς και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Παρέχει σαφή εικόνα των μαλακών ιστών, που δεν εμφανίζονται καλά στις απεικονίσεις των ακτινογραφιών. Μάλιστα, η απεικόνιση παρέχεται σε πραγματικό χρόνο. Το γεγονός αυτό τον καθιστά ένα καλό εργαλείο για την καθοδήγηση ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών όπως οι βιοψίες με βελόνα και η αναρρόφηση υγρού.

Όσον αφορά τους κινδύνους, δεν έχει γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Υπέρηχος άνω κοιλίας: Ποιοι είναι οι περιορισμοί του;

Τα υπερηχητικά κύματα διαταράσσονται από τα αέρια. Επομένως, ο υπέρηχος άνω κοιλίας δεν είναι ιδανική τεχνική απεικόνισης για το γεμάτο με αέρα έντερο ή τα όργανα που καλύπτονται από το έντερο. Ομοίως, δεν είναι τόσο χρήσιμο για την απεικόνιση πνευμόνων γεμάτων αέρα, ωστόσο δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση υγρού γύρω ή μέσα στους πνεύμονες. Δεν μπορεί να διεισδύσει στα οστά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση καταγμάτων των οστών ή για μόλυνση που περιβάλλει ένα οστό.

Επικοινωνήστε με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic και κλείστε άμεσα το δικό σας ραντεβού. Το εξειδικευμένο προσωπικό και οι άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις εγγυόνται την σωστή διάγνωση και την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.