Υπέρηχος κάτω κοιλίας

Τι είναι ο υπέρηχος κάτω κοιλίας;

Ο υπέρηχος κάτω κοιλίας (ή αλλιώς ελάσσονος πυέλου) είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση η οποία ελέγχει για παθολογικά ευρήματα στα όργανα της κάτω κοιλίας. Ελέγχεται, με άλλα λόγια, η δομή και η αγγείωση της περιοχής. Στην περίπτωση των γυναικών ελέγχονται η μήτρα, οι ωοθήκες και η ουροδόχος κύστη, ενώ στους άνδρες οι σπερματοδόχες κύστες, ο προστάτης και η ουροδόχος κύστη. Ανεξαρτήτως φύλου, ο υπέρηχος κάτω κοιλίας μπορεί να αναδείξει με μεγάλη σαφήνεια προβλήματα στη σκωληκοειδή υπόφυση, φλεγμονές εντέρου, εκκολπωματίτιδα κ.α..

Στις γυναίκες, το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας – έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να γίνει είτε διακοιλιακά-υπερηβικά, είτε διακολπικά-ενδοκολπικά. Καθεμία από τις μεθόδους αυτές έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και πολλές φορές λειτουργούν συμπληρωματικά. Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο τμήμα (Γυναικολογικό, Παθολογικό κτλ) του πρότυπου Πολυιατρείου Mother and Woman Clinic θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια για το πως θα γίνει ο υπέρηχος κάτω κοιλίας.

Γιατί είναι απαραίτητος ο υπέρηχος κάτω κοιλίας; Ο υπέρηχος κάτω κοιλίας, όπως και ο υπέρηχος άνω κοιλίας συστήνεται στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου τσεκ απ. Ειδικά σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Η εξέταση είναι ανώδυνη και ασφαλής, ακόμα και για παιδιά.

Παράλληλα όμως, το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει προκειμένου να εκτιμηθεί κάποια παθολογική κατάσταση, να ελεγχθεί η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων σε περίπτωση κακοήθειας, να γίνει η εκτίμηση της λειτουργίας τους προεγχειρητικά ή για να παρακολουθείται η θεραπευτική αντιμετώπιση κάποιας πάθησης.

Πώς πραγματοποιείται;

Πριν τον υπέρηχο ο Ιατρός θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε στο κρεβάτι της εξέτασης και να αφαιρέσετε τα ρούχα σας, ώστε να ελευθερωθεί η εξεταζόμενη περιοχή. Αμέσως μετά ο Ιατρός εφαρμόζει στην περιοχή της κοιλιάς ένα ειδικό τζελ (γέλη) και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ειδικού ηχοβολέα εξετάζει την περιοχή. Ο ειδικός ηχοβολέας στέλνει ηχητικά κύματα στο σώμα και δημιουργούνται οι εικόνες των υπερήχων. Τα ευρήματα που προκύπτουν από τον υπέρηχο απεικονίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Πριν την εξέταση ο ακτινοδιαγνώστης θα ζητήσει να αφαιρεθούν αντικείμενα (π.χ. κοσμήματα) που επηρεάζουν τη σάρωση.

Υπέρηχος κάτω κοιλίας: Ποια η προετοιμασία που χρειάζεται;

Για να γίνει η εξέταση είναι απαραίτητη πλήρωση της ουροδόχου κύστης. Επομένως, ο ασθενής απαιτείται να καταναλώσει άφθονη ποσότητα νερού (περίπου 6 ποτήρια), πριν από τη διαδικασία της εξέτασης. Η κατανάλωση του νερού πρέπει να γίνει σε σύντομο διάστημα (εντός 15 λεπτών) και περί τα 45-60 λεπτά πριν την εξέταση.

Όσον αφορά τη διατροφή, καλό είναι να απέχει ο εξεταζόμενος από φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και αναψυκτικά. Συνίσταται και η κένωση του εντέρου την ημέρα της εξέτασης. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μειωθεί η αεροπλήθεια του εντέρου

Υπέρηχος κάτω κοιλίας: Είναι επικίνδυνος;

Όχι. Ο υπέρηχος κάτω κοιλίας δεν είναι επιβλαβής για την υγεία του εξεταζόμενου ούτε δημιουργεί προβλήματα αφότου ολοκληρωθεί.

Επικοινωνήστε με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic και κλείστε άμεσα το δικό σας ραντεβού. Το εξειδικευμένο προσωπικό και οι άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις εγγυόνται την σωστή διάγνωση και την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.