Κακοήθεια Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού δυστυχώς είναι μία πάθηση που ετησίως επιφέρει τον θάνατο σε αρκετές γυναίκες ανά τον κόσμο. Η σωστή πρόληψη, με μαστογραφία, είναι το σημαντικότερο όπλο της γυναίκας. Αν η διάγνωση τεθεί εγκαίρως και έγκυρα τότε τα ποσοστά θεραπείας και επιβίωσης μεγαλώνουν.

Γυναίκες που έχουν στο ιστορικό της οικογένειας συγγενή στενού βαθμού με κακοήθεια μαστού, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακοήθειας απ’ ότι άλλες. Όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να νοσήσει.

Αν η γυναίκα έχει πόνο, οίδημα, ερεθισμό, πάχυνση θηλής, έκκριμα από την θηλή, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ιατρό της.

Η διάγνωση εκτός από την μαστογραφία, δίδεται και μέσα από μαγνητική τομογραφία και λήψη βιοψίας, όπου η τελευταία είναι η πιο σίγουρη οδός με αναμφισβήτητα αποτελέσματα.

Εφόσον μία γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, τότε έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, αναλόγως του μεγέθους του όγκου και το στάδιο του καρκίνου.

Τύποι συστηματικής θεραπείας είναι η ορμονική, όπου αναχαιτίζει τη δράση των οιστρογόνων, η στοχευμένη θεραπεία και η χημειοθεραπεία που χτυπάει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα.

Οποιαδήποτε θεραπεία τελικά επιλεγεί, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα και ανάγκη συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.