Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μια γυναικολογική εξέταση κατά την οποία ο γιατρός παρατηρεί τον τράχηλο σε μεγάλη μεγέθυνση, με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου.

Για την εξέταση χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας για να μπορεί να φανεί ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου και μεγεθύνει την εικόνα έως και 60 φορές, με αποτέλεσμα ο γυναικολόγος να μπορεί να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Αν εντοπιστεί ύποπτη περιοχή είναι πιθανόν ο γιατρός να πάρει ιστό για βιοψία. Αφαιρείται ανώδυνα ένα δείγμα ιστού που τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται για εργαστηριακή εξέταση.

Κολποσκόπηση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε εκτός από της ημέρες της περιόδου. Καλό είναι να αποφευχθεί η σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και οι πλύσεις κόλπου για δύο ημέρες πριν από την εξέταση, καθώς μπορεί να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα.

Η κολποσκόπηση είναι απαραίτητη εξέταση σε περίπτωση που:

  1. Προηγηθεί τεστ Παπανικολάου και δείξει μη κατάλληλα αποτελέσματα.
  2. Σε περίπτωση ύπαρξης ορατών βλαβών στον τράχηλο, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του τεστ Παπανικολάου.
  3. Όταν διαγιγνώσκεται ατυπία πλακωδών κυττάρων, κύτταρα ASCUS, HPV λοίμωξη, ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου CIN I, CIN II, CIN III, LGSIL, HGSIL, διεισδυτικός καρκίνος τραχήλου της μήτρας, κονδυλώματα αιδοίου, πρωκτού, κόλπου, τραχήλου.
  4. Εάν υπάρχουν φλεγμονές τραχήλου που δεν υποχωρούν.
  5. Σε περίπτωση παρακολούθησης προκαρκινικών καταστάσεων,
  6. Για έλεγχο μετά από θεραπεία καρκίνου του τραχήλου.

Η κολποσκόπηση θα δείξει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση, την βαρύτητα και το είδος της βλάβης, όπως και το αν χρειάζεται βιοψία. Είναι ανώδυνη εξέταση και τα αποτελέσματά της βγαίνουν σε πολύ λίγο χρόνο.