Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες που εμφανίζονται στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Είναι ένα από τα πιο συχνά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus – HPV). Όπως διευκρινίζει το πολυδύναμο Ιδιωτικό Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic υπάρχουν περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη (βλάβες) του ιού, 40 περίπου από τα οποία προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Τις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη καρκινικά και συνήθως πρόκειται για τους γονότυπους 6 και 11. Παρόλα αυτά υπάρχουν και γονότυποι 16, 18, 31, 33 και 45, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και κακοήθειες.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε ποια σημεία εμφανίζονται τα κονδυλώματα;

Όσον αφορά τους άνδρες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο πέος, στην ουρήθρα στο όσχεο, στη βουβωνική και περιπρωκτική περιοχή και στο εφήβαιο. Στην περίπτωση των γυναικών εντοπίζονται στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο, στην περιπρωκτική, περινεϊκή και βουβωνική χώρα.

Να σημειωθεί όμως πως εάν προηγηθεί στοματικός έρωτας (ανεξαρτήτως φύλου), δύνανται να εντοπιστούν στη στοματική κοιλότητα, στη γλώσσα, στην εσωτερική πλευρά του άνω και κάτω χείλους,  στο φάρυγγα και στον ουρανίσκο.

Κονδυλώματα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται;

Είναι συνήθως ορατά δια γυμνού οφθαλμού και συνεπώς ψηλαφητά. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ίδιο με αυτό του δέρματος ή ελαφρώς πιο σκούρο. Τα κονδυλώματα εντοπίζονται είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά. Σχετικά με τη μορφολογία τους, διακρίνονται οι εξής μορφές:

  • Μορφή κουνουπιδιού (με ανοικτό ή σκούρο χρώμα)
  • Μικρό  και λείο εξόγκωμα στο χρώμα της επιδερμίδας
  • Μορφή σκουρόχρωμης κηλίδας
  • Μια υπερκερατωσική επιφάνεια (ανάγλυφη και τραχιά)
  • Μορφή νηματοειδής δίκην θυσάνου (ανοιχτόχρωμη)
  • Μορφή θηλώματος (σκουρόχρωμη).

Εμφανίζουν συμπτώματα; Όχι πάντα. Ενδέχεται να μην εμφανίζουν πάντα συμπτώματα, ειδικά όταν εντοπίζονται στην περιπρωκτική και περιοχή των γεννητικών οργάνων (κυρίως λόγω της τριχοφυΐας) ή / και όταν είναι μικρά στο μέγεθος.

Σε γενικές γραμμές όμως παρουσιάζουν συναφή συμπτώματα με άλλες παθήσεις όπως οι σπήλοι, η σύφιλη, η μολυσματική τέρμινθος, τα θηλώματα και οι μυρμηγκιές. Πόνος, δυσφορία και κνησμός (φαγούρα) θεωρούνται τα πιο τυπικά συμπτώματα. Επίσης, συχνά παρατηρείται και μια ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν είναι απαραίτητο να νοσήσουν όσοι εκτεθούν στη λοίμωξη, καθώς μπορεί να επικρατήσει η άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, και αυτοί που θα νοσήσουν ενδέχεται να εκδηλώσουν συμπτώματα πολύ αργότερα. Αυτός συμβαίνει διότι ο ιός HPV μπορεί να χρειαστεί εως 8 μήνες για να επωαστεί. Για αυτό και καθίσταται δύσκολη – ορισμένες φορές – η διάγνωση του ιού αλλά και η ανίχνευση του αρχικού φορέα (ειδικά σε περιπτώσεις συχνής εναλλαγής συντρόφων).

Πώς γίνεται η μετάδοση των κονδυλωμάτων;

Αιτία μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι η σεξουαλική επαφή (ετεροφυλόφιλη – ομοφυλόφιλη – αμφιφυλόφιλη).

Η δερματική τριβή ή η τριβή δέρματος με βλεννογόνο που φέρει αλλοιώσεις, συντελεί στη μετάδοση του ιού. Τούτο διότι προκαλούνται ανεπαίσθητοί μικροτραυματισμοί και αμυχές μέσω των οποίων εισχωρεί ο ιός ΗPV στο επιθήλιο. Βεβαίως προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το προφυλακτικό συνεχίζει να είναι απαραίτητο, ακόμα και αν δεν προσφέρει 100% προστασία. Στην περίπτωση των κονδυλωμάτων πρωκτού (ΝΑ ΜΠΕΙ ΛΙΝΚ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) δεν προϋποτίθεται πρωκτική διείσδυση, καθώς μεταδίδονται ακόμα και μέσω δακτύλων την ώρα του πλυσίματος. Επιπλέον, τα κονδυλώματα μεταδίδονται και μέσω της με στοματογεννητικής επαφής. Τέλος, μπορούν να μεταδοθούν ακόμα μέσω μολυσμένων σεντονιών και πετσετών αλλά και sex toys.

Πως διαγιγνώσκονται τα κονδυλώματα;

Στο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic το Δερματολογικό τμήμα , το Γυναικολογικό , το Ουρολογικό-Ανδρολογικο και το Χειρουργικό και η συγκεκριμένα αυτό της Κλινικής Δερματολογίας, μπορεί να διαγνώσει άμεσα και με ασφάλεια τα κονδυλώματα. Ο διαγνωστικός έλεγχος στην περίπτωση των γυναικών περιλαμβάνει κολποσκόπησηκαι τεστ ΠΑΠ. Αν εντοπιστούν στην περιπρωκτική περιοχή συνίσταται πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας και ουρητηροσκόπηση κ.ο.κ.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η περαιτέρω διερεύνηση των αποτελεσμάτων διότι υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από διαφορετικά στελέχη του ιού. Και φυσικά είναι αυτονόητη είναι η εξέταση του συντρόφου, ειδικά αν είναι σταθερός ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές μολύνσεις.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Η τεχνική καυτηριασμού των κονδυλωμάτων με χειρουργικό Laser θεωρείται η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για μια θεραπεία ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές, με άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και λογικό κόστος. Λοιπές θεραπείες των κονδυλωμάτων περιλαμβάνουν την χειρουργική αφαίρεση, τη διαθερμοπηξία, ειδικές αλοιφές και την κρυοθεραπεία. Πάντα όμως την κατεύθυνση θεραπείας δίνει ο ιατρός και μόνο.

Επικοινωνήστε άμεσα με το Ιδιωτικό Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic προκειμένου να λάβετε μια έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση για τα κονδυλώματα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό είναι τα εχέγγυα για την ασφαλή και αποτελεσματική σας θεραπεία.