Κύηση

Η διατροφή και οι γενικότερες συνήθειες που ακολουθεί κάθε έγκυος κατά την εγκυμοσύνη είναι ένας δείκτης για την γέννηση ενός υγιούς βρέφους. Η δίαιτα της εγκυμονούσας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη αλλά πλούσια. Τα περισσότερα κιλά στην κύηση έρχονται στο τρίτο τρίμηνο, γι’ αυτό η προσεγμένη διατροφή εξαρχής είναι σωτήρια.

Ειδικά για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για να αποφύγουν την ινσουλίνη ή τουλάχιστον να λάβουν μικρή δόση.

Συνοπτικά, η διατροφή της εγκύου θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλής διατροφολογικής αξίας, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπίδια, συμπλέγματα βιταμινών, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Προτείνονται μικρά και τακτικά γεύματα για την αποφυγή φουσκώματος και καούρας. Μερικές μόνο από τις πολλές συμβουλές που δίνουν οι διατροφολόγοι είναι:

  • Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή της εγκύου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
  • Tα λαχανικά προτού φαγωθούν είναι απαραίτητο να έχουν πλυθεί σχολαστικά
  • Το κοτόπουλο και το αυγό, θα πρέπει να έχουν ψηθεί πολύ καλά
  • Επιτρέπονται μόνο παστεριωμένα γαλακτοκομικά

Οι διατροφολόγοι της κλινικής μας, κατατοπίζουν όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αλλά και όλες τις έγκυες με διαβήτη ή χωρίς, που επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα υψηλού επιπέδου διατροφικό πλάνο σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης τους.