Κύστες – Λιπώματα

Κύστες ή λιπώματα ονομάζουμε τα μικρά ογκίδια που μπορεί να εμφανιστούν κάτω από το δέρμα. Χρειάζονται προσεκτική διάγνωση καθώς η θεραπεία τους ενδέχεται να διαφέρει. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να αφαιρούνται είτε με επέμβαση είτε με μη επεμβατικά.

Μέχρι να καταλήξει στο χειρουργείο ο ειδικός ιατρός, λαμβάνει υπόψη κάποιες παραμέτρους όπως είναι η έκταση, η περίπτωση φλεγμονής, η υφή της κ.α. Η συχνότερη θεραπεία, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, είναι η λήψη αντιβίωσης. Κάποιοι ασθενείς με κληρονομική προδιάθεση μπορεί να εμφανίσουν παραπάνω από μία κύστη.

Τα λιπώματα είναι πιο μαλακά από τις κύστες και παρατηρούνται πιο βαθιά στο δέρμα. Δεν παρατηρείται φλεγμονή συνήθως γύρω τους και ο λόγος που εμφανίζονται κρύβει από πίσω του την κληρονομικότητα. Η αποκατάστασή τους συνήθως είναι πιο εύκολη από αυτή των κυστών, με την χρήση laser σε χώρο ιατρείου. Επιλέγεται σχεδόν πάντα η αφαίρεσή τους καθώς έχουν την τάση να μεγαλώνουν και να δημιουργούν αντιαισθητική εικόνα, ιδίως αν βρίσκονται στο πρόσωπο.