Κυστίτιδα – Ουρολοίμωξη

Λόγω της ανατομίας των γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες σε ουρολοιμώξεις, έναντι των ανδρών. Την πάθηση η γυναίκα την αντιλαμβάνεται με την εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως είναι το τσούξιμο στην ούρηση ιδιαίτερα στο τέλος της, τα θολά ούρα αλλά και εκείνα που αναδίδουν μία έντονη μυρωδιά.

Η αιτία της ουρολοίμωξης είναι τα παθογόνα βακτήρια, τα οποία περνούν από την ουρήθρα, προκαλώντας την φλεγμονή. Κάθε γυναίκα έχει παραπάνω από 50% πιθανότητες να αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή της.

Το βακτήριο που συνήθως ανευρίσκεται στην εξέταση ούρων είναι το Εscherichia coli (E.coli), το οποίο προέρχεται από το παχύ έντερο και καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να κολλάει πάνω στα τοιχώματα της ουρήθρας.

Αν το μικρόβιο ανευρίσκεται στην ουροδόχο κύστη, τότε μιλάμε για κυστίτιδα. Αν βρίσκεται στην ουρήθρα (στους άνδρες) τότε μιλάμε για ουρηθρίτιδα. Αν η λοίμωξη περάσει στα νεφρά, τότε η πάθηση λέγεται πυελονεφρίτιδα και είναι πολύ σοβαρή.

Η θεραπεία της ουρολοίμωξης γίνεται με αντιβιοτικά, ύστερα από την έκδοση αντιβιογράμματος προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για τον ασθενή.