Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία δερματική πάθηση, η οποία προσβάλλει παιδιά έως 10 ετών, ασθενείς νέους σεξουαλικά ενεργούς αλλά και όσους έχουν εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα στελέχη του ιού είναι 4 και διακρίνονται στα MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από μικρά σπυράκια μόλις λίγων χιλιοστών, τα οποία είναι μικρά κόκκινα και γυαλιστερά με υγρό στο εσωτερικό τους. Αν και το κάθε σπυράκι επιβιώνει μόλις δύο μήνες, προλαβαίνει να μεταδώσει την μόλυνση και στο διπλανό δέρμα, γεμίζοντας έτσι μία μεγάλη έκταση.

Όπως οι μύκητες, έτσι και η μολυσματική τέρμινθος παρουσιάζεται κυρίως σε περιβάλλοντα υγρασίας και ζέστης. Τα σπυράκια τείνουν να εμφανίζονται σε περιοχές που τρίβονται με τα ρούχα. Θα μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο από κοινής χρήσης πετσέτες στα παιδιά ή από σεξουαλική επαφή στους ενήλικες.

Οι κρέμες κορτιζόνης είναι η θεραπεία εκλογής για την βλάβη, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα αλλά αργό, ειδικά σε παιδιά με προϋπάρχον έκζεμα.

Η χειρουργική αφαίρεση ή η αφαίρεση με υπερπαλμικό laser μπορεί να συστηθεί λόγω εκτεταμένης μόλυνσης και γίνεται πάντα με τοπική ή γενική αναισθησία.