Παιδική – Εφηβική Παχυσαρκία

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε όλον τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Παχύσαρκα είναι τα παιδιά που συγκεντρώνουν παραπάνω λίπος από το κανονικό και έχουν 10-30 επιπλέον κιλά για το ύψος και την ηλικία τους.

Έρευνες σε διάφορα κέντρα της Αθήνας έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα, αποδεικνύοντας ότι οι τελευταίες γενιές παιδιών παίρνουν πολύ περισσότερο βάρος από το επιθυμητό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία, νόσο.

Αίτια

Η παιδική παχυσαρκία έχει διάφορα αίτια από πίσω της, με πρώτο και κύριο την κληρονομικότητα. Φαίνεται ότι τα γονίδια «στρώνουν το έδαφος» και προδιαθέτουν για αύξηση λίπους. Δεύτερη, επίσης βασική αιτία είναι οι λάθος επιλογές των γονέων ως προς τη διατροφή του παιδιού.

Εάν ένα παιδί δεν κινείται καθόλου και δεν ασχολείται με κάποια δραστηριότητα, επιβαρύνει τον οργανισμό του και τον ενθαρρύνει να συγκεντρώνει περισσότερο λίπος απ’ ότι αν αθλούνταν.

Διάγνωση

Για να διαγνωστεί η παχυσαρκία σε εφήβους και παιδιά, αρχικά αρκεί να μελετήσει ο ειδικός διατροφολόγος το διάγραμμα ανάπτυξης που υπάρχει σε κάθε παιδικό βιβλιάριο από τη στιγμή της γέννησης μέχρι το 18ο έτος.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να ορίσουμε την παχυσαρκία είναι να βρούμε τον δείκτη μάζας σώματος ακολουθώντας τις τιμές που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιμετώπιση

Θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» όλη η οικογένεια σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η εύρεση μιας δραστηριότητας είναι απαραίτητη για να κινηθεί το σώμα και να ασκηθεί, με απώτερο σκοπό την μείωση του λίπους. Η ψυχολογική υποστήριξη φαίνεται να παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.