Παθολογία Πρωκτού

Πρωκτολογικές παθήσεις ορίζονται οι αιμορροϊδοπάθειες, τα κονδυλώματα, τα συρίγγια, κύστη κόκκυγα, οι πολύποδες κ.α.

Κύστη κόκκυγα

Παρατηρείται συνήθως σε άνδρες με αίτιο τον εγκλωβισμό κάποιας τρίχας κάτω από το δέρμα και τη δημιουργία φλεγμονής. Η περιοχή φουσκώνει και γεμίζει πύον και αίμα, με αποτέλεσμα αν σπάσει να υπάρχει έντονη μυρωδιά. Η κύστη κόκκυγος θα πρέπει να χειρουργείται για την αποφυγή φλεγμονής και υποτροπής. Με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων πλέον ο ασθενής θεραπεύεται αναίμακτα και χωρίς πόνο.

Συρίγγιο πρωκτού

Υψηλής σοβαρότητας λοίμωξη στην περιοχή του πρωκτού που κατά κανόνα προκαλεί ισχυρή ενόχληση στον ασθενή. Επιβάλλεται η χειρουργική διάνοιξή του ή ανάλογα με την σοβαρότητα, η εξάχνωση του συριγγίου με ίνες laser.

Αιμορροΐδες

Χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι δεύτερες αναλύονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού με τις τελευταίες να βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση.

Η θεραπεία τους στην αρχή μπορεί να είναι συντηρητική, με αλλαγή τρόπου ζωής. Αν επανεμφανίζονται, τότε προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Πλέον εφαρμόζονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με την χρήση laser.

Κονδυλώματα

Πρόκειται για λοίμωξη του πρωκτικού σωλήνα από στελέχη του ιού HPV. Συνήθως μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους αν έχουν δημιουργεί πολλές δερματικές εστίες. Ξεχωρίζουν από άλλες δερματολογικές βλάβες καθώς έχουν όψη και υφή κουνουπιδιού.