Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα με απλά λόγια είναι η φλεγμονή του προστάτη. Πρόκειται για μία συχνή πάθηση, η οποία μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα» σε άνδρες όλων των ηλικιών και μάλιστα όσοι είναι κάτω των 50 κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Η πάθηση διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία προστατίτιδα προκαλείται από κάποια βακτήρια, τα οποία εισέρχονται με την σεξουαλική επαφή. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν επεισόδιο προστατίτιδας μετά από μία βιοψία στον προστάτη. Τα συμπτώματα της οξείας μορφής είναι έντονα και περιλαμβάνουν ρίγη, πυρετό και έντονη ανάγκη για ούρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η χρόνια μορφή αφορά μία συνεχόμενη λοίμωξη των ούρων, η οποία κάνει τον προστάτη να φλεγμαίνει. Ο ασθενής νιώθει βάρος στην περιοχή, έχει συχνοουρία με καύσο, μέχρι και πόνο στους όρχεις.

Η καλλιέργεια ούρων και κάποια απεικονιστική εξέταση που θα συστήσει ο γιατρός είναι οι κατάλληλες επιλογές για τη διάγνωση της πάθησης. Ο ασθενής αναλόγως των αποτελεσμάτων λαμβάνει αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.

Στην χρόνια μορφή, οι ασθενείς παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, γι’ αυτό καλό είναι να διατηρούν στενή επαφή με τον θεράποντα ιατρό.