Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Τι ονομάζουμε Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης;

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κατά τη διάρκεια της κύησης ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης κύησης. Η διάγνωση αυτή γίνεται πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη γύρω στις 24-28 εβδομάδες, όπου οι έγκυες κάνουν την καμπύλη σακχάρου.

Πως προκαλείται ο ΣΔΚ;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σάκχαρο παρουσιάζεται αυξημένο καθώς αυτό συμβάλλει εν μέρει και στην θρέψη του μωρού. Αν όμως το πάγκρεας της εγκύου δεν μπορέσει να εξισορροπήσει την παραγωγή ινσουλίνης, τότε η γυναίκα εμφανίζει διαβήτη κύησης.

Η γυναίκα που ξεκινάει ήδη μία εγκυμοσύνη με διαβήτη, τότε δεν θεωρείται ότι πάσχει από διαβήτη κύησης, αλλά θα πρέπει ως διαβητική να παρακολουθείται στενά προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές.

Πως γίνεται η καμπύλη γλυκόζης;

H έγκυος πηγαίνει πρωινή ώρα νηστική για την πρώτη μέτρηση (στιγμή 0). Έπειτα πίνει την γλυκόζη διαλυμένη σε λίγο νερό και σε μία ώρα γίνεται η δεύτερη μέτρηση. Στην συνέχεια ακολουθεί η τρίτη και τελευταία μέτρηση. Αρκεί μία τιμή ανεβασμένη για να τεθεί η διάγνωση.

Πως θα αντιμετωπιστεί ο ΣΔΚ;

Από την αρχή της διάγνωσης η γυναίκα ξεκινάει συγκεκριμένη δίαιτα την οποία θα πρέπει να τηρεί μέχρι τον τοκετό, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση που θα προταθεί από τον γιατρό. Οι μετρήσεις της τιμής της γλυκόζης του αίματος πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα και καταγράφονται σε ειδικό ημερολόγιο, το οποίο ελέγχει ο ενδοκρινολόγος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εφόσον τα παραπάνω δεν επαρκούν, τότε η έγκυος θα χρειαστεί ένεση ινσουλίνης έως τον τοκετό. Πρόκειται για μία ασφαλή επιλογή, αφού το φάρμακο δεν επηρεάζει το έμβρυο.