Τεστ ΠΑΠ

Τι είναι το Τεστ ΠΑΠ;

Το Τεστ ΠΑΠ, ή αλλιώς τεστ Παπανικολάου, αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη προληπτική εξέταση που εντοπίζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Διενεργείται ώστε να εντοπίσει ο Γυναικολόγος καρκινικά κύτταρα ή αλλαγές στα κύτταρα που στο μέλλον ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρκίνο, αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να βρει και άλλες μη καρκινικές βλάβες, όπως για παράδειγμα μύκητες, κόκκους κλπ. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο κύριος σκοπός της εξέτασης, όπως σημειώνει το Γυναικολογικό τμήμα του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Mother and Woman Clinic.

Το Τεστ ΠΑΠ οφείλει το όνομά του στον Έλληνα Ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος ανακάλυψε μόνος του την εξέταση στα μέσα του περασμένου αιώνα. Έκτοτε εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο έχουν σωθεί υποβαλλόμενες στο Τεστ ΠΑΠ.

Πώς γίνεται;

Η εξεταζόμενη γυναίκα τοποθετείται στην θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Ο Γυναικολόγος παρατηρεί πρώτα τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου και έπειτα παίρνει δείγματα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και από τον ενδοτράχηλο. Αυτό γίνεται με ένα ειδικό «βουρτσάκι». Από το σημείο αυτό και εξής, το δείγμα των κυττάρων είτε τοποθετείται σε ειδικό μπουκαλάκι (βλ. Thin Prep) ή σε γυάλινο πλακίδιο (βλ. κλασσικό Τεστ ΠΑΠ). Το δείγμα αποστέλλεται στον Κυτταρολόγο, ο οποίος και θα το εξετάσει στο μικροσκόπιο.

Αρμόδιος ιατρός για την διενέργεια του Τεστ ΠΑΠ είναι ο Γυναικολόγος. Ο Κυτταρολόγος συντάσσει το πόρισμα της ανάλυσης, το οποίο και παραδίδει στον Γυναικολόγο. Ο τελευταίος είναι αρμόδιος να συνεκτιμήσει τη συνολική κατάσταση υγείας της γυναίκας και να δρομολογήσει επιπλέον εξετάσεις, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το Τεστ ΠΑΠ;

Το Γυναικολογικό τμήμα του Mother and Woman Clinic, διευκρινίζει ότι η γυναίκα θα πρέπει να κάνει το τεστ κάθε χρόνο ξεκινώντας 1 χρόνο μετά την επαφή. Μπορεί να επιλέξει να συνδυάσει το τεστ Παπανικολάου με το τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) . Ο HPV είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) και συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Εάν υφίστανται ανησυχίες για την υγεία της γυναίκας, ο ιατρός μπορεί να συστήσει το Τεστ ΠΑΠ πιο συχνά. Για παράδειγμα στις εξής περιπτώσεις:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή τεστ Παπανικολάου που αποκάλυψε προκαρκινικά κύτταρα
  • HPV λοίμωξη
  • Eξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, χημειοθεραπείας ή χρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι και οι τρανς άνδρες, είναι απαραίτητο να κάνουν τακτικά Τεστ ΠΑΠ. Το άρτια εκπαιδευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Mother and Woman Clinic να διαχειριστεί ανάλογα περιστατικά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ποια είναι η προετοιμασία;

Να σημειωθεί ότι το Τεστ ΠΑΠ δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η βαριά αιμορραγία μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια της εξέτασης. Εάν η εξέταση καταλήξει να έχει προγραμματιστεί για εκείνη την περίοδο του μήνα, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πότε μπορείτε να το προγραμματίσετε εκ νέου.

Για το πιο ακριβές αποτέλεσμα, οι Γυναικολόγοι συνιστούν τα ακόλουθα βήματα, ξεκινώντας 48 ώρες πριν από την εξέταση:

  • Αποχή από το σεξ και τα λιπαντικά
  • Απαγορεύεται η χρήση σπρέι και πούδρας στον κόλπο
  • Απαγορεύεται η εισαγωγή ταμπόν, φαρμάκων, κρεμών και υπόθετων στον κόλπο
  • Συστήνεται η αποχή από τις κολπικές πλύσεις με νερό, ξύδι ή άλλο υγρό.

Είναι ακριβό το Τεστ ΠΑΠ;

Η απάντηση είναι όχι. Είναι μια προσιτή εξέταση και το κόστος της δεν επιβαρύνει δραματικά τη γυναίκα.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Τεστ ΠΑΠ επικοινωνήστε με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του διενεργείται μια πλειάδα εξετάσεων με ασφάλεια και εχεμύθεια.