Υπέρηχος θυρεοειδούς

Τι είναι ο υπέρηχος θυρεοειδούς;

Ο υπέρηχος θυρεοειδούς είναι μια εξέταση εκλογής που χρησιμεύει στην απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα. Ο υπέρηχος του θυρεοειδούς διενεργείται στο πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic έτσι ώστε να μελετηθεί λεπτομερώς το μέγεθος και η σύσταση του εν λόγω αδένα. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν παθήσεις αλλά και η ύπαρξη  όζων του θυρεοειδούς. Πιο συγκεκριμένα ελέγχεται η ανατομική θέση του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων και η τραχηλική χώρα.

Ο  θυρεοειδής είναι ο ενδοκρινής αδένας, που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας. Συνθέτει, αποθηκεύει και απελευθερώνει στο αίμα τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Πότε πραγματοποιείται ο υπέρηχος θυρεοειδούς ;

Την εξέταση τη ζητά ο Ενδοκρινολόγος προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του θυροειδούς μαζί με τις αιματολογικές εξετάσεις και την κλινική εξέταση. Παράλληλα, ελέγχεται ο/η ασθενής για υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, εάν παρουσιάζει συμπτώματα όπως εφιδρώσεις, νευρικότητα, δύσπνοια, ταχυκαρδίες,  διαταραχές βάρους, κόπωση, εξόφθαλμος, ευερεθιστότητα και δερματολογικές διαταραχές όπως ξηρότητα δέρματος και τριχόπτωση.

Η εξέταση διενεργείται όταν υπάρχουν διαταραχές στις ορμόνες, είτε σχετίζονται με τον θυρεοειδή, είτε όχι όπως π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες.

Ο υπέρηχος θυρεοειδούς ενδείκνυται για ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή όπως π.χ. αντιαρρυθμικά.

Όσον αφορά τα παιδιά, συνίσταται σε περιπτώσεις με προβλήματα ανάπτυξης όπως χαμηλότερο ανάστημα, πρώιμη ήβη κ.λ.π..

Προληπτικά, διενεργείται σε παιδιά και ενήλικες που έχουν συγγενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς και σε γυναίκες μετά από τοκετό.

Ποιες παθήσεις διαγιγνώσκονται με τον υπέρηχο θυρεοειδούς;

Σύμφωνα με το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του πρότυπου Πολυιατρείου Mother and Woman Clinic μια σειρά από παθήσεις διαγιγνώσκονται μέσω του υπερήχου του θυρεοειδούς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ακόλουθες:

Ο υπέρηχος θυρεοειδούς δύναται επίσης να διαγνώσει αδενώματα των παραθυρεοειδών αδένων. Με το υπερηχογράφημα τραχήλου ελέγχεται η παρουσία τραχηλικών λεμφαδένων και αξιολογείται το μέγεθος και το σχήμα τους. Οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδες, υπογνάθιοι αδένες) εξετάζονται για την περίπτωση φλεγμονής, σιελολιθίασης ή εστιακών αλλοιώσεων.

Ποια είναι η προετοιμασία για τον υπέρηχο θυρεοειδούς;

Δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία του ασθενούς για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Μάλιστα, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή, δεν χρειάζεται να την διακόψει πριν την εξέταση. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη ούτε η αποχή από συγκεκριμένες τροφές.

Υπέρηχος θυρεοειδούς: Είναι επίπονη εξέταση;

Καθόλου! Ο υπέρηχος θυρεοειδούς είναι μια απολύτως ασφαλής, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση. Η εξέταση δύναται να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. 

Ο εξεταζόμενος τοποθετείται ξαπλωμένος ανάσκελα, ενώ συνιστάται και η τοποθέτηση μικρού μαξιλαριού κάτω από τους ώμους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη ραχιαία κάμψη της κεφαλής, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη προσέγγιση του αδένα. Η εξέταση πραγματοποιείται αφού πρωτίστως τοποθετηθεί ένα ειδικό gel στην κατώτερη περιοχή της τραχηλικής χώρας και ο εξεταζόμενος έχει σε έκταση τον αυχένα του. Η εξέταση διαρκεία περίπου 15 λεπτά.

Χρειάζεται όμως προσοχή στην περίπτωση των ασθενών (συνήθως ηλικιωμένοι) όπου λόγω προβλημάτων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η έκταση του αυχένα δεν είναι εφικτή. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται η linear ηχοβολέα με μικρότερη διάμετρο.

Επικοινωνήστε άμεσα με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τον υπέρηχο του θυρεοειδούς αδένα και να κλείσετε ραντεβού για την εξέταση. Το Πολυιατρείο είναι στελεχωμένο από κορυφαίους στον χώρο Ιατρούς και είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Ως εκ τούτου η ασφάλεια του ασθενούς αλλά και ορθή εφαρμογή μιας εξατομικευμένης θεραπείας, είναι εγγυημένα.