Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ο χειρουργός γυναικολόγος θα προχωρήσει και σε αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Μετά την επέμβαση, θα σταματήσετε να έχετε έμμηνο ρύση και συνεπώς δεν θα μπορείτε να μείνετε έγκυος. Πολλές γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για τα οφέλη της επέμβασης αλλά και εναλλακτικές λύσεις αυτής.

Για ποιο λόγο μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή πραγματοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων και καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, όπως:

 • ινομυώματα
 • καρκίνος των ωοθηκών, καρκίνος της μήτρας, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνος των σαλπίγγων
 • χρόνιο πυελικό πόνο
 • ανεξέλεγκτη κολπική αιμορραγία
 • πυελική φλεγμονώδης νόσος
 • πρόπτωση της μήτρας τρίτου βαθμού
 • αδενομύωση εκτεταμένη που συνοδεύεται με αιμορραγίες

Τύποι υστερεκτομής

 • ολική υστερεκτομή – η μήτρα και ο τράχηλος αφαιρούνται. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε λαπαροσκοπικά είτε ρομποτικά μέσω μικρών τομών στην κοιλιά, είτε κολπικά χωρίς τομή στην κοιλιά αλλά στην κορυφή του κόλπου ή κοιλιακά με τομή στην κάτω κοιλιακή χώρα.
 • μερική υστερεκτομή – το μεγαλύτερο μέρος της μήτρας αφαιρείται όχι όμως ο τράχηλος
 • ριζική υστερεκτομή – η μήτρα και οι γύρω ιστοί αφαιρούνται, συμπεριλαμβανομένων των σαλπίγγων, του κόλπου, των ωοθηκών και των λεμφαδένων

 

Ρομποτική Υστερεκτομή

Η ρομποτική υστερεκτομή πραγματοποιείται με τη βοήθεια ρομπότ. Μέσα από μικρές κοιλιακές τομές τα εργαλεία εισέρχονται στο σώμα. Η μεγεθυμένη, τρισδιάστατη προβολή προσφέρει μεγάλη ακρίβεια, ευελιξία και έλεγχο. Η μέθοδος είναι αναίμακτη και ανώδυνη, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται πιο γρήγορα από ότι με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

 

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκειά της είναι από μία έως τρεις ώρες.

 

Μετεγχειρητικό στάδιο

Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μπορεί να κρατήσει από μία έως και τρεις ημέρες. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που θα επιλέξετε. Αποφύγετε την ανύψωση βαρέων αντικειμένων και ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πιθανές επιπλοκές της υστερεκτομής

 • αιμορραγία
 • μόλυνση τραύματος
 • βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στο έντερο

Επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Συνήθως η ασθενής επιστρέφει μετά την ανάρρωση στη σεξουαλική της ζωή χωρίς προβλήματα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν πως βιώνουν καλύτερη σεξουαλική ζωή λόγω έλλειψης των συμπτωμάτων. Λόγω δευτεροπαθούς εμμηνόπαυσης, εμφανίζεται κολπική ξηρότητα, εξάψεις, εναλλαγές διάθεσης και φουντώματα, όπου εν μέρει μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όσον αφορά την κολπική ξηρότητα, η χρήση της μεθόδου αυτόλογων παραγόντων του κόλπου έχει θεαματικά αποτελέσματα. Επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας και ζητήστε του συμβουλές.

Έχω υποβληθεί σε υστερεκτομή. Χρειάζεται να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Ναι. Σε περίπτωση που δεν αφαιρέσατε τον τράχηλό σας ή προβήκατε σε υστερεκτομή λόγω καρκίνου, θα πρέπει να συνεχίσετε τις επισκέψεις σας στο γυναικολόγο για τεστ Παπ. Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, ώστε να σας ενημερώσει κατάλληλα.

 

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την Υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή, αν και θεωρείται μία ασφαλής χειρουργική επέμβαση χαμηλού κινδύνου, δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται σε γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, εκτός αν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Σε πολλές περιπτώσεις, η ορμονική θεραπεία μπορεί να θεραπεύσει καταστάσεις όπως οι εξάψεις και τα φουντώματα. Τα ινομυώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πρωτοποριακή 3D λαπαροσκόπηση ή με την αναίμακτη υστεροσκοπική αφαίρεσή τους, σώζοντας έτσι τη μήτρα. Αναφορικά με τους τύπους καρκίνου του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ώστε να επιλέξετε την μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Οδυσσέας Σαββούρας διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση στη διενέργεια επεμβάσεων Υστερεκτομής, Υστεροσκόπησης αλλά και Λαπαροσκόπησης. Έχει εκπαιδευτεί και παρακολουθήσει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μπορεί με υπευθυνότητα να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για την αντιμετώπιση της πάθησης που αντιμετωπίζετε. Κλείστε σήμερα το δικό σας ραντεβού. Η Ρομποτική Χειρουργική είναι στην ουσία ένα εργαλείο λαπαροσκοπικής χειρουργικής που επιτρέπει την εκτέλεση των χειρουργικών χειρισμών μέσω ρομποτικών βραχιόνων, οι κινήσεις των οποίων ελέγχονται από τον χειρουργό μέσω τηλεχειρισμού από μια ειδική κονσόλα. Είναι η ιδανική μέθοδος για τις περιπτώσεις υστερεκτομής (αφαίρεσης μήτρας), αφαίρεσης ινομυωμάτων της μήτρας, ενδομητρίωσης και πρόπτωσης μήτρας.

Η ρομποτική ήρθε για να δώσει λύσεις σε κάποιες αδυναμίες της λαπαροσκοπικής όπως αυτής της εργονομίας και της ελευθερίας κινήσεων του χειρουργού, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον πάνω από τον ασθενή αλλά στην αναπαυτική καρέκλα της κονσόλας χειρισμού. Τα μόνο ίσως μειονέκτημα της μεθόδου έναντι των κλασικών, είναι το υψηλό κόστος, λόγω της υψηλής τεχνολογίας, και η προϋπόθεση του άρτια εξειδικευμένου προσωπικού.