Υστεροσκόπηση

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η ειδική εξέταση του εσωτερικού τμήματος της μήτρας και του τραχήλου από τον γιατρό ονομάζεται υστεροσκόπηση. Αναπόσπαστο τμήμα για την ολοκλήρωση της εξειδικευμένης αυτής εξέτασης είναι το υστεροσκόπιο. Έχει τη μορφή ενός λεπτού και εύκαμπτου εργαλείου το οποίο έχει διάμετρο περίπου 2,9 εκατοστά, με προσοφθάλμιο φακό που αποτελείται από μία ενσωματωμένη κάμερα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να εισέλθει μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην κοιλότητα της μήτρας και επιτρέπει την προβολή της εικόνας σε έγχρωμη οθόνη αλλά και τη μαγνητοσκόπηση της επέμβασης. Η διαδικασία της υστεροσκόπησης μπορεί να έχει τόσο διαγνωστικό όσο και χειρουργικό χαρακτήρα.

 

Σχετικά με τη Διαγνωστική Υστεροσκόπηση

Ο ρόλος της διαγνωστικής υστεροσκόπησης είναι να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση πιθανών παθογενειών της μήτρας με το καλύτερο υπόβαθρο θεραπείας και συγκριτικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Προτείνεται σε περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα έντονου άλγους και αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση, αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και όταν υπάρχουν επανειλημμένες αποβολές με ενδείξεις υπογονιμότητας. Ακόμη αίτια διαγνωστικής υστεροσκόπησης δύνανται να είναι μη φυσιολογικά αποτελέσματα τεστ Παπανικολάου και για την εξέταση ευρημάτων, όπως είναι οι συμφύσεις, οι πολύποδες και το υποβλεννογόνιο ινομύωμα.

 

Σχετικά με τη Χειρουργική Υστεροσκόπηση

Η χειρουργική υστεροσκόπηση εφαρμόζεται όταν έχει εντοπιστεί μέσω της υστεροσκόπησης κάποια μη φυσιολογική μορφολογία στην περιοχή της κοιλότητα της μήτρας που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη ενώ ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη η χρήση αναισθητικού, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Ο απαιτούμενος χειρουργικός χρόνος για την εκτέλεση της επέμβασης μπορεί να διαρκέσει από 10 έως 30 λεπτά αναλόγως του περιστατικού.

Ποια χρονική περίοδο πρέπει να πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση;

Ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού σας για την υστεροσκόπηση την πρώτη βδομάδα μετά το πέρας της έμμηνου ρύσεως, όπου μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα η ποιότητα του ενδομητρίου καθώς βρίσκεται σε παραγωγική περίοδο. Εάν καθίσταται απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί αναισθησία αναλόγως του σκοπού της υστεροσκόπησης και να πραγματοποιηθεί είτε στον χώρο του ιατρείου είτε του νοσοκομείου. Σε περίπτωση αναισθησίας επιβάλλεται να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις που αφορούν την απαγόρευση λήψης νερού ή τροφής πριν από την επέμβαση.

 

Περιπτώσεις χρήσης χειρουργικής υστεροσκόπησης

Αυτή η σύγχρονη και ταχεία μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης μπορεί να εφαρμοστεί για να αφαιρεθούν από τη μήτρα πολύποδες και ινομυώματα που αποτελούν μη καρκινικές αναπτύξεις και είναι πιθανόν να προκαλέσουν υπογονιμότητα και ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας. Επίσης, ενδομητρικές συμφύσεις που μπορούν να σχηματιστούν στη μήτρα και να οδηγήσουν σε μη φυσιολογική ροή της έμμηνου ρύσεως, μπορούν να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν καθώς ευθύνονται για την εμφάνιση υπογονιμότητας και επαναλαμβανόμενων αποβολών. Υπολείμματα κυήσεως και ξένων σωμάτων που είναι επιβλαβή για την υγεία του ατόμου αποτελούν έναν ακόμη λόγο χειρουργικής υστεροσκόπησης. Τέλος, η χειρουργική οδός επιλέγεται σε περιπτώσεις διατομής του διαφράγματος της μήτρας που αποτελεί μία δυσπλασία της μήτρας εκ γενετής.

 

Περίοδος ανάρρωσης

Το διάστημα αυτό που είναι απαραίτητο για να αναρρώσει ο ασθενής μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο αναλόγως του σκοπού της υστεροσκόπησης. Ωστόσο, κοινά είναι κάποια συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την περίοδο της ανάρρωσης. Οι κράμπες, μία ελαφρά αιμορραγία, η ήπια ναυτία ή η ζάλη είναι κάποια από τα συνήθη χαρακτηριστικά. Μπορεί να ληφθεί κάποιο παυσίπονο για τον πόνο όπως σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Καλό είναι να αποφευχθεί η ασπιρίνη ή ορισμένα άλλα φάρμακα που αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Επίσης, σε περιπτώσεις που η υστεροσκόπηση δεν είναι καθαρά διαγνωστική θα πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή για μία βδομάδα καθώς αυτό βοηθά στην μείωση της πιθανότητας μόλυνσης.

 

Πιθανοί Κίνδυνοι

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μία πολύ ασφαλή μέθοδο και διαδικασία για το άτομο χωρίς ωστόσο να απουσιάζει ένα μικρό ενδεχόμενο επιπλοκών. Μερικοί από τους κύριους κινδύνους μετά το πέρας της διαδικασίας είναι η πιθανότητα μόλυνσης ή αιμορραγίας.

Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος Οδυσσέας Σαββούρας έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της γυναικολογίας. Μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία και ασφάλεια κάθε γυναικολογικό σας πρόβλημα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του προκειμένου να θέσετε τις ερωτήσεις σας και να κλείσετε το ραντεβού σας.[/vc_column_text][vc_column_text]Η Ρομποτική Χειρουργική είναι στην ουσία ένα εργαλείο λαπαροσκοπικής χειρουργικής που επιτρέπει την εκτέλεση των χειρουργικών χειρισμών μέσω ρομποτικών βραχιόνων, οι κινήσεις των οποίων ελέγχονται από τον χειρουργό μέσω τηλεχειρισμού από μια ειδική κονσόλα. Είναι η ιδανική μέθοδος για τις περιπτώσεις υστερεκτομής (αφαίρεσης μήτρας), αφαίρεσης ινομυωμάτων της μήτρας, ενδομητρίωσης και πρόπτωσης μήτρας.

Η ρομποτική ήρθε για να δώσει λύσεις σε κάποιες αδυναμίες της λαπαροσκοπικής όπως αυτής της εργονομίας και της ελευθερίας κινήσεων του χειρουργού, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον πάνω από τον ασθενή αλλά στην αναπαυτική καρέκλα της κονσόλας χειρισμού. Τα μόνο ίσως μειονέκτημα της μεθόδου έναντι των κλασικών, είναι το υψηλό κόστος, λόγω της υψηλής τεχνολογίας, και η προϋπόθεση του άρτια εξειδικευμένου προσωπικού.